Zapewne wielokrotnie się zastanawialiście, jak powstaje pyszny sos pieczeniowy, który często podawany jest w restauracjach. Ten sos w naszym żargonie nazywa się Demiglace i powstaje na kościach i resztkach mięsa.
Co potrzeba do jego wykonania? Otóż najlepiej wykorzystać to, co zostanie po obróbce kurczaka czy innego ptactwa, ale moja proporcja to:
3 szyjki z indyka
3 szyjki z gęsi
2 skrzydła z indyka
1 korpus z kaczki lub gęsi
Włoszczyzna
4 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 butelka czerwonego wina
1 główka czosnku
Warzywa wraz z mięsem umieść na brytfance i wstaw do maksymalnie nagrzanego piekarnika na tak długo, aż kości zaczną się mocno rumienić, podobnie jak warzywa.
Całość przerzuć do garnka, dodaj przyprawy oraz wino. Gotuj, aż wino odparuje do połowy, po czym dodaj około 4 litrów wody i gotuj na małym ogniu, do momentu odparowania nadmiaru płynu powstania gęstego sosu.