Przepis na

Kurczaka pieczonego w miodzie i cytrynie z dodatkiem wódki

Składniki

  • cały kurczak - najlepiej z własnej hodowli lub sąsiada
  • 4 łyżki ulubionego miodu - jeśli miód ma stałą konsystencję to lekko go podgrzej, aby był płynny ale też nie jak masło
  • ćwierć szklanki soku z cytryny

  • kilka świeżych gałązek tymianku i szałwii
  • pół kostki masła
  • 2 kieliszki wódki
  • sól
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

W mikserze zmiksuj na jednolitą masę miód, masło, wódkę, czosnek i cytrynę. Natrzyj dokładnie kurczaka po czym obłóż ziołami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz kurczaka około godziny co jakiś czas polewając masłem wraz z przyprawami i sokiem powstałym z pieczenia kurczaka.

Zobacz też