Przepis na

Indyka na słodko pieczonego z owocami i boczkiem

Indyk

  • sól/cukier proporcja jeden do
  • pomarańcze i jabłka do nafaszerowania

Masa masłowa

  • 1 kostka masła
  • 5 ząbków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól morska
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 3 cytryn

Boczek

  • 10 plastrów bekonu
  • sól/pieprz

Przygotowanie

Indyka umyj i porządnie osusz. Natrzyj solą i cukrem po czym wstaw na noc do lodówki.
W mikserze umieść wszystkie składniki masy masłowej i zmiksuj na jednolitą masę. Masło wetrzyj między skórę a pierś indyka. Do środka indyka z kolei włóż obrane i pokrojone pomarańcze oraz jabłka w proporcji jaką uważasz lub których produktów jest więcej.

Indyka włóż do brytfanki na której spód nalej około 2 szklanek wody i piecz 3h w temp. 180 stopni. Ważne, aby max. co 20 min. podlewać indyka sosem powstającym na dnie brytfanki. Po upływie czasu gdy indyk jest już złocisty wyjmij go i przykryj plastrami bekonu. Piecz ponownie około 10 min., aż boczek stanie się chrupiący.

Zobacz też