Przepis na

Rozgrzewający krem z kurczaka z grzankami, awokado i jajkiem w koszulce

Składniki

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół szklanki słodkiej śmietany
  • po łyżeczce: suszona słodka i ostra papryka, pieprz biały
  • opcjonalnie, imbir mielony, kmin rzymski

  • sok z 2 cytryn
  • masło do smażenia
  • 4 wiejskie jajka
  • 2 łyżki octy spirytusowego
  • 1 awokado
  • grzanki najlepiej z ulubionego chleba, wcześniej obsmażone na maśle

Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przesmaż na maśle aż się przyrumieni. Dodaj seler naciowy oraz przyprawy, duś wszystko jeszcze około 2 min. Całość zalej bulionem i gotuj około 10 min.

Następnie dodaj sok z cytryny i zmiksuj wszystko na jednolity krem. Jeśli powstaną grudki to przetrzyj krem przez sitko. Wstaw ponownie na ogień i połącz ze słodką śmietanką. Ma się tylko zagotować.
Dopraw ewentualnie solą.

W garnku lub rondlu przynajmniej o 10 cm wysokości zagotuj wodę i dodaj ocet. Gdy woda zacznie się ponownie gotować zmniejsz ogień, następnie w garnku za pomocą łyżki zrób wir i wbij do środka jajko. Białko powinno opleść żółtko. Gotuj 3 min. Wyciągnij z a pomocą łyżki cedzakowej.

Awokado pokrój w cienkie plastry. Na talerz wylej krem, nałóż jajko i obsyp grzankami a obok podaj awokado.

Zobacz też