Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przesmaż na maśle aż się przyrumieni. Dodaj seler naciowy oraz przyprawy, duś wszystko jeszcze około 2 min. Całość zalej bulionem i gotuj około 10 min.
Następnie dodaj sok z cytryny i zmiksuj wszystko na jednolity krem. Jeśli powstaną grudki to przetrzyj krem przez sitko. Wstaw ponownie na ogień i połącz ze słodką śmietanką. Ma się tylko zagotować.
Dopraw ewentualnie solą.
W garnku lub rondlu przynajmniej o 10 cm wysokości zagotuj wodę i dodaj ocet. Gdy woda zacznie się ponownie gotować zmniejsz ogień, następnie w garnku za pomocą łyżki zrób wir i wbij do środka jajko. Białko powinno opleść żółtko. Gotuj 3 min. Wyciągnij z a pomocą łyżki cedzakowej.
Awokado pokrój w cienkie plastry. Na talerz wylej krem, nałóż jajko i obsyp grzankami a obok podaj awokado.