Przepis na

Królika duszonego w musztardzie i białym winie z warzywami

Składniki

  • 1 królik
  • sól gruboziarnista
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała marchewka
  • 4 małe ziemniaczki

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku, estragonu i rozmarynu
  • masło do smażenia
  • 4 liście laurowe

  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • pół butelki dobrego białego wina nie owocowego
  • 1 szklanka śmietanki 30%

Przygotowanie

Podziel królika na skoki przednie i tylne oraz żebra i comber (na naszej stronie znajdziesz jak to zrobić). Następnie natrzyj solą oraz octem i odstaw na godzinę.

W rondlu rozpuść masło i obsmaż królika, aż się przyrumieni. Mięso wyjmij, a na maśle przesmaż pokrojone w jednakowej wielkości kawałki warzywa (moja propozycja to marchew i seler w 2 cm kawałki, a cebule w ósemki). Dodaj ponownie królika i wszystko wymieszaj razem z ziołami. Zalej winem i ustaw ogień na minimum. Duś całość 45 min., po czym dodaj śmietankę wymieszaną z musztardą. Duś jeszcze około 10 min.

Zobacz też