Uda z kaczki natrzyj majerankiem i solą. Odstaw na 2 h.
Następnie umieść uda w brytfance i dodaj pokrojone na kawałki jabłka, sok z pomarańczy oraz smalec. Piecz 45 min. w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu do miseczki przelej 4 łyżki soku powstałego z pieczenia. W brytfance natomiast oddziel mięso od kości i je poszarp. Następnie mięso wymieszaj z sokami z pieczenia.
Kapustę drobno poszatkuj i przesmaż na smalcu. Po chwili posól płaską łyżką soli i duś, aż lekko zmięknie. Dodaj ocet, miód oraz rodzynki. Dokładnie wszystko wymieszaj i dodaj półtorej szklanki wody. Duś całość aż kapusta zmięknie, ale wciąż będzie lekko twarda. Na koniec dodaj żurawinę.
Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj majonez z sokami.
Możesz składać burgera.
Porada.
Bułki dobrze jest przesmażyć od wewnętrznej strony, aby były chrupiące i nie miękły podczas jedzenia.