Przepis na

Burger z szarpaną kaczka, modrą kapustą i sosem majonezowy

Burger

  • 4 bułki do burgerów najlepiej słodkie
  • 2 uda z kaczki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • 3 jabłka słodkie
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub kaczego

Modra kapusta

  • ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka smalcu z gęsi lub kaczki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki żurawiny

Sos

  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki soku z pieczenia ud

Przygotowanie

Uda z kaczki natrzyj majerankiem i solą. Odstaw na 2 h.
Następnie umieść uda w brytfance i dodaj pokrojone na kawałki jabłka, sok z pomarańczy oraz smalec. Piecz 45 min. w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu do miseczki przelej 4 łyżki soku powstałego z pieczenia. W brytfance natomiast oddziel mięso od kości i je poszarp. Następnie mięso wymieszaj z sokami z pieczenia.

Kapustę drobno poszatkuj i przesmaż na smalcu. Po chwili posól płaską łyżką soli i duś, aż lekko zmięknie. Dodaj ocet, miód oraz rodzynki. Dokładnie wszystko wymieszaj i dodaj półtorej szklanki wody. Duś całość aż kapusta zmięknie, ale wciąż będzie lekko twarda. Na koniec dodaj żurawinę.

Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj majonez z sokami.

Możesz składać burgera.

Porada.
Bułki dobrze jest przesmażyć od wewnętrznej strony, aby były chrupiące i nie miękły podczas jedzenia.

Zobacz też