Przepis na

Rolowane mięso z królika faszerowane królikiem oraz orzechami z polskim pesto

Combry z królika

  • 2 skoki z królika
  • 2 combry z królika
  • ćwierć pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól/pieprz
  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kilka gałązek tymianku i opcjonalnie rozmarynu
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki wody

Pesto

  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki oliwy lub ulubionego oleju
  • 2 łyżki ulubionego miodu
  • sok z 2 cytryn

Przygotowanie

Combry z królika pozbaw kości, posól i odstaw. Postaraj się tak to zrobić aby pozostał płat mięsa. Skoki z królika pozbaw całkowicie kości a mięso zmiel z pozostałymi składnikami. Zmieloną masę wyłóż na płat mięsa i zwiń w roladę. Zwiąż sznurkiem. Gotową roladkę obsmaż na maśle po czym dodaj do tego pokrojone warzywa. Smaż aż mięso się przyrumieni i dolej wino oraz wodę. Dodaj też świeże zioła. Duś około 25 min., przekręcając królika dwukrotnie.

Pesto:
Wszystkie składniki zmiksuj na pesto.

Zobacz też