Przepis na

Mielone z indyka z sosem jogurtowym

Mielone

  • około 20-30 dkg mielonego mięsa z indyka
  • szczypta suszonego tymianku i oregano
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • starty ząbek czosnku
  • 1 jajko

  • 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • bułka tarta i mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sos

  • 5 łyżek gęstego jogurtu greckiego
  • kilka gałązek mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól

Przygotowanie

Mięso wymieszaj dokładnie ze wszystkimi składnikami oprócz mąki i bułki tartej. Gdy już dokładnie wymieszasz masę to zmocz ręce i uformuj 4 kotlety. Gotowe kotlety przed smażeniem obtocz w wymieszanej z mąką bułce. Smaż na średnim ogniu około 10 min. co 2 min. przewracając. Pamiętaj kotlet musi się przyrumienić.

Sos:
Zimny jogurt zmiksuj z sokiem i miętą na jednolity zielony dip. Dopraw solą i podawaj z mielonymi. Świetnie do tego pasują domowe frytki i pieczone buraczki.

Zobacz też