Przepis na

Schab duszony w soku jabłkowym z cynamonem i goździkami

Mięso

  • 1,5 kg schabu środkowego
  • Po 1 łyżeczce przypraw: kmin rzymski, pieprz, imbir mielony
  • 2 łyżki soli
  • 2 kory cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego

Sok jabłkowy

  • 1 łyżka soku jabłkowego wyciskanego
  • 2 cebule
  • 1 szklanka wody
  • 1 jabłko

Przygotowanie

Schab natrzyj wszystkimi przyprawami poza korą cynamonu i odstaw do lodówki na 12 h. Po wyjęciu uformuj schab w jednolitą roladę i zwiąż sznurkiem. W rondlu rozpuść smalec i obsmaż schab wraz z pokrojoną w ćwiartki cebulą o jabłkiem. Gdy wszystko się przyrumieni dodaj sok oraz wodę i duś całość pod przykryciem około 60 min. Jeśli płyn wcześniej odparuje to dodaj wody tak, aby schab w 1/3 był zanurzony.

Zobacz też