Czy wiesz, że

Czy wybierając drób na obiad zastanawiasz się, który jest najzdrowszy? Co powoduje, że zamiast gęsi, sięgasz po kurczaka? A może lepiej wybrać indyka lub kaczkę?

Które z tych mięs wymaga wprawy w gotowaniu, a z którymi poradzi sobie początkująca pani domu? Takie i inne porady od naszych ekspertów znajdziesz w tej sekcji.

Mięso drobiowe jest chudsze niż wołowe czy wieprzowe.

Drób dostarcza sporo białka, jest źródłem witaminy PP, odpowiedzialnej za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Zawiera też dużo cynku, który wspomaga układ odpornościowy.

Jak wybrać najlepszy rodzaj drobiu?

Wybór odpowiedniego mięsa drobiowego zależy od bardzo wielu czynników np. poziomu cholesterolu, wieku, potrzeb energetycznych organizmu czy preferencji smakowych.

Ze względu na sposób i proces chowu do najzdrowszych mięs drobiowych należą hodowane w warunkach naturalnych kaczka i gęś, następnie indyk i kurczak. Polska słynie z hodowli gęsi, które karmione są naturalnie, co sprawia, że posiadają wiele wartości odżywczych, minerałów, a mięso jest wyjątkowo smaczne.

Kurczaki i indyki najczęściej pochodzą z chowu fermowego i tu również jakość mięsa zależy od rodzaju paszy, którą są karmione.

Ciekawostki z jajem

• Kolor skorupy jaj można przewidzieć po kolorze ucha kury, która je znosi. Te o jasnych uszach znoszą białe jajka, natomiast te o ciemnych uszach – jajka w brązowych skorupkach.

• Kolor żółtka zależy od tego co kura zje. Największy wpływ na wybarwienie mają: susz z letnich zielonek np. lucerny, marchew, dynia, burak.

• Dlaczego kury uwielbiają przysiadać na grzędzie? Dzięki temu, że jest wysoko, pozwala zabezpieczyć się przed niebezpiecznym drapieżnikiem i spać spokojnie.

• Istnieje rzadka rasa kurczaków z Indonezji, która jest całkowicie czarna! Ten gatunek ma czarne pióra, skórę, mięso, dziób oraz narządy. Rasa ta nazywa się Ayam Cemani.

• Rekordowa liczba żółtek w jednym jaju: 9.

• Rekordowe kurze jajko w Polsce zostało zarejestrowane w 2018 roku w Cieszkowie (woj. dolnośląskie) i wynosi 211 gram. Owe jajko jest trzykrotnie większe od zwykłego.

• Strach przed kurczakami nazywa się alektorofobią.

• Kurczaki mają prehistoryczne korzenie i są najbliższym żyjącym krewnym dinozaurów Tyrannosaurus Rex.

• Serce kurczaka bije od 220 do 360 razy na minutę. Dla porównania serce dorosłego człowieka to 70 uderzeń na minutę.

• Kura potrzebuje około 26 godzin na wyprodukowanie jaja a 21 dni na inkubację i wyklucie się pisklęcia

Indyk to samo zdrowie

Jedzenie białego mięsa indyka nie grozi miażdżycą i nadwagą, ponieważ ma niewiele tłuszczu i kalorii. Jest chude – w 100 g zawiera zaledwie 85 kcal. Podobnie jak inne mięsa zaliczane do drobiowych, zawiera witaminę A, niezbędną dla oczu i skóry, a także ważną dla wsparcia układu odpornościowego.

Mięso z piersi indyczej jest wyjątkowo zdrowe również ze względu na zawartość białka. W piersi jest go aż 24 proc., zaś mięso z udźca ma 21 proc. białka. Podobnie jak w przypadku kurczaka, indyk jest wykorzystywany na wiele sposobów.

Znawcy są zdania, że czerwonobrunatne uda przypominają w smaku dziczyznę, najdelikatniejsze białe mięso piersi – cielęcinę, a mięso z ciemnej szyi – wieprzowinę.

Wykwintna kaczka

Mięso kaczki nie znajduje tylu amatorów, ilu ma mięso kurcząt i indyków. Głównie dlatego, że nie jest tak delikatne i zawiera więcej tłuszczu. W 100 g mięsa kaczki jest prawie 311 kcal, ok. 13 g białka i 28 g tłuszczu.

Kaczka w kuchni daje wiele możliwości. Można ją piec, smażyć, gotować i dusić. Kaczka pieczona z jabłkami jest stale jednym z popularniejszych dań serwowanych w najlepszych polskich restauracjach.

Wszystkie kaczki, dzięki wydzielinie gruczołów kuprowych, mają wodoodporne pióra. Pióra kaczek są tak wodoodporne, że nawet gdy kaczka nurkuje pod wodą, puchowa warstwa piór tuż przy skórze pozostanie całkowicie sucha.

Niedoceniana gęsina

Gęsina to zdrowa żywność, ceniona za walory mięsa i tłuszczu, a także zawartość białka, sięgającą aż 23 procent. Niestety, gęsina nie należy do najchudszych mięs. W 100 g jej mięsa jest prawie 340 kcal, 14,1 g to białka, a 31,8 g stanowią tłuszcze.

Gęsina jest szczególnie zalecana osobom o słabej odporności. Zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego cynku, żelaza, czy fosforu. Bardzo często zaleca się jedzenie gęsiny w okresie rekonwalescencji po zabiegowej. Gęsina charakteryzuje się także brakiem węglowodanów, natomiast zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, niacynę w ilościach niezbędnych dla funkcjonowania organizmu oraz witaminy A i E oraz całą grupę witamin z grupy B.

Zdrowe mięso z królika

Mięso królika cieszy się w Polsce coraz większą popularnością głównie dzięki walorom smakowym i wartości odżywczej. Polecane jest ono osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze i choroby sercowo-naczyniowe gdyż cechuje się lekkostrawnością, delikatnością oraz niską zawartością tłuszczu i cholesterolu.

Zawiera cenne białko, które jest bardzo dobrze przyswajalne oraz składniki mineralne. Mięso królika jest również najmniej alergizującym mięsem spośród wszystkich gatunków, zatem idealnie nadaje się dla niemowląt i małych dzieci.

Zęby u królików wyrzynają się i rosną przez całe życie. W ciągu roku rosną od 8 do 12 centymetrów, czyli nawet 1cm miesięcznie! Aby uniknąć przerostów, uszaki muszą przez cały czas ścierać swoje zęby.

  • Świnia nie „poci się jak świnia”- w rzeczywistości zwierzęta te nie są w stanie się pocić, gdyż nie mają gruczołów potowych.
  • Świnie są niezwykle inteligentne. To ciekawskie zwierzęta, które są powszechnie uważane za mądrzejsze od małych dzieci w wieku co najmniej 3 lat, psów, a nawet niektórych naczelnych.
  • Na ziemi jest około 2 miliardów świń!
  • Świnia jest ostatnim z 12 zwierząt w chińskim zodiaku i jest postrzegana jako reprezentująca fortunę, uczciwość, szczęście i męskość.
  • Świnie mają 4 palce u każdej stopy, ale chodzą tylko na 2, bo są połączone w raciczkę.
  • Największa na świecie świnia Big Bill ważyła 1157 kg.
  • Czy wiesz, że świnia średnio na dobę wypija równowartość 10% swojej masy?
  • Świnie to zwierzęta stałocieplne, a ich średnia, fizjologiczna temperatura ciała wynosi około 38,5°C. U prosiąt i u najmłodszych, kilkudniowych zwierząt jest ona dużo wyższa i może dochodzić nawet do 40°C, nie wzbudzając niepokoju.