Przepis na

Boczek wielkanocny pieczony w karmelu i majeranku

Boczek

  • płat boczku z cienką warstwą skóry
  • 5 startych ząbków czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 łyżki soli

Karmel

  • 4 łyżki cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie

Boczek ponacinaj w kratę od strony skóry, następnie natrzyj czosnkiem, solą i majerankiem. Wstaw na najlepiej dobę do lodówki.
Na patelni rozpuść cukier, aż powstanie karmel, dodaj sok i ocet. Gotuj na małym ogniu aż powstanie gęsty płyn. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj ćwierć szklanki ciepłej wody.
Powstały płyn lekko przestudź i dokładnie nasmaruj nim boczek.
Wstaw boczek do brytfanki i piecz skórą do góry 4 h w temp. 160 stopni.

Zobacz też