Przepis na

Tatar z gęsiej piersi z chrupiącymi podgrzybkami i duszonymi w winie śliwkami

Mięso

  • 1 pojedyncza gęsia pierś
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju tłoczonego na zimno
  • 2 małe cebulki szalotki posiekane w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • sól/pieprz świeżo mielony

Śliwki

  • 5 świeżych lub mrożonych śliwek
  • pół szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta cynamonu

Grzyby

  • 3 mrożone podgrzybki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie

Pierś obierz ze skóry i pozbaw błon. Następnie posiekaj ją w drobną kosteczkę. Wrzuć mięso do miski i wymieszaj z szalotką, sosem sojowym, oliwą/olejem i dopraw. Mięso rozsyp niechlujnie po talerzu.
Śliwki wrzuć na patelnię i dodaj pozostałe składniki. Duś, aż płyn odparuje a śliwki się przyrumienią. Lekko ostudź.

Czas na grzyby – na patelni rozpuść masło, a następnie wrzuć pokrojone w mniejszą kostkę grzyby. Smaż aż się przyrumienią. Na końcu posyp natką pietruszki i posól.

Na mięso wysyp śliwki wcześniej wymieszane z grzybami. Polej jeszcze z wierzchu odrobiną oliwy/oleju.

Zobacz też