Przepis na

Udo z kaczki duszone w miodzie pitnym z buraczkami

Składniki

  • 2 uda z kaczki
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

  • 1 duży burak
  • 1 szklanka miodu pitnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka smalcu kaczego lub masła

Przygotowanie

Uda z kaczki nasmaruj majerankiem, solą, lubczykiem oraz czosnkiem, następnie pozostaw na noc w lodówce.

Kolejnego dnia zamarynowane uda obsmaż w rondlu lub garnku na rozgrzanym smalcu. Jak już się przyrumienią dodaj pokrojone w kostkę 1 cm x 1 cm buraki i całość jeszcze chwilę smaż. Dolej teraz miód pitny i dodaj rozmaryn. Duś na małym ogniu aż płyn odparuje do połowy. Dodaj wodę i duś dalej na małym ogniu. Łącznie danie powinieneś dusić około 45 – max. 60 min. – w zależności od wielkości ud.

Danie możesz podać ze świeżymi mandarynkami dla przełamania smaku.

Zobacz też